Lærling og lærebedrifter

Lærling er en som får opplæring i bedrift og som har skrevet lærekontrakt med sikte på fagprøve i faget. Læretidens lengde kan variere ut fra hvilket fag som velges og hva en har av skolebakgrunn. Normalt er det 2 år som tilsammen skal utgjøre et år opplæring og et år verdiskaping i lærebedrift.

En lærling kan læres opp til å bli en god medarbeider tilpasset din virksomhets behov. Når læretiden er over, kan du rekruttere en medarbeider som har bevist sin dyktighet.

En lærling er en god og lønnsom investering
En ungdom tilfører bedriften nye impulser og oppdatert kunnskap.  Lærlingen blir i løpet av læretiden stadig mer produktiv og lønnsom for din virksomhet, og bidrar ofte direkte til inntekter.  Videreføring av kunnskap gjennom lærlingordningen bidrar til å sikre fremtiden for kulde- og varmepumpebransjen. Seriøsitet, kvalitet og pålitelighet er holdninger som skapes gjennom praksis. Bedriften styrker sitt omdømme gjennom å ta inn lærlinger.

Krav om lærlinger ved offentlige anskaffelser
Fra 1. januar 2017 skal det være lærlinger på alle bygg- og anleggsprosjekter og tjenester som det offentlige betaler for. Kravet gjelder tjenestekontrakter og bygge- og anleggskontrakter i bransjer med særlig behov for læreplasser. Les forskriften her: Forskrift om plikt til bruk av lærlinger i off. kontrakter.

Hva kreves av en lærebedrift?

  • Faglig leders kompetanse
    Fag- eller svennebrev, mesterbrev, utdannelse fra fagskole eller ingeniørhøgskole pluss noen års praksis eller seks års allsidig praksis fra faget.
  • Bedriften/virksomheten
    Faglig leder bør gjennomgå læreplanen for faget (www.udir.no) og sikre at bedriften har arbeidsoppgaver og utstyr, slik at lærlingen kan få full opplæring. 

Det enkleste er å bruke et Opplæringskontor for elektrofag
Et opplæringskontor et samarbeidsorgan der flere godkjente lærebedrifter samarbeider om opplæringen av sine lærlinger og lærekandidater. Opplæringskontoret (OK) har et faglig og administrativt ansvar for lærlingen, og følger lærlingen systematisk opp gjennom hele læretiden. OK avholder nødvendige kurs til selvkost, som kurs i bruk av farlig verktøy, personløfter, arbeid i høyden, varme arbeider, branntetting, og kurs som bygger på forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE).  Du kan lese mer om Opplæringskontorene for elektrofag her.

Utplasseringsbedrift
Du har også muligheten til å være utplasseringsbedrift for Vg1- og Vg2-elever som skal ha YFF (yrkesfaglig fordyping), og på den måten bli kjent med potensielle lærlinger. 

Bransjens fremtid er bedriftens ansvar
Bedriftenes inntak av utplasseringselever og lærlinger er grunnlaget for utformingen av skoletilbudet ved de videregående skolene.  Om bedriftene ikke tar inn lærlinger, trues bransjens utdanningstilbud. Husk at bransjens ansvar er å gi lærlingen en mulighet til å ta fagbrevet, å skaffe seg jobb er lærlingens ansvar.

Last ned VKE Lærlingbrosjyre.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: