Sentrale mål for 2030 er:
- Minst 40 % kutt i klimagassutslipp (fra 1990 nivåer)
- Minst 32 % andel fornybar energi
- Minst 32,5 % forbedring i energieffektivitet
EU innfører en rekke direktiver og forordninger for å oppfylle sine mål, direktiv og regelverk som blir ansett for å være EØS-relevante, blir innlemmet i norsk lov.
Direktiver er rettsakter som er bindende «i sin målsetning», men nasjonale myndigheter kan avgjøre hvordan direktivets bestemmelser skal gjennomføres i nasjonal rett.
En forordning er en EU-rettsakt som gjelder umiddelbart i EU-landene, altså uten at de først må tas inn i nasjonal lovgivning. I Norge må forordninger gjennomføres i nasjonal rett, på samme måte som direktiver, men teksten i forordningen skal tas inn ord for ord.
Noen aktuelle og for bransjen relevante direktiver og forordninger:
- Bygningsenergidirektivet (EPBD – Energy Performance of Buildings Directive)
- Økodesign og energimerking av energirelaterte produkter
- F-gass forordningen
- Energieffektiviseringsdirektivet
- Fornybardirektivet
EU-kommisjonen kan gi et oppdrag til den europeiske standardiseringsorganisasjonene CEN og CENELEC, for å lage standarder som bidrar til innføring av et direktiv.
Uavhengig av medlemskap i EU/EØS er Norge som medlem av den europeiske standardiseringsorganisasjonene CEN og CENELEC, forpliktet til å implementere alle europeiske standarder og fastsette dem som Norsk Standard. Av alle nye Norsk Standard i dag har ca. 95 % europeisk opphav. Norske Standarder (NS) får derfor en stadig økende betydning, bl.a. når EU-regler (direktiver og forordninger) skal innføres i Norge.
Standardiseringsarbeidet foregår i hovedsak i standardiseringskomiteer, på nasjonalt (NS), europeisk (EN) og globalt (ISO) nivå. Standardiseringsarbeidet er basert på frivillig deltakelse og er åpent for alle berørte interessenter. I europeisk og global sammenheng kommer deltakerne fra de landene som har vist interesse for å delta i arbeidet. Deltakerne i tekniske komiteer (TC) er nasjonale delegater, mens de som deltar i arbeidsgrupper (WG) er fageksperter innenfor det aktuelle området.
For å ivareta bransjens interesser på en hensiktsmessig måte deltar VKE aktivt i flere norske standardiseringskomiteer.
Siden klima- og energipolitikken i EU har stor innvirkning i Norge og for vår bransje, arbeider VKE også aktivt i Eurovent og AREA, som er organisasjoner EU rådfører seg med i spørsmål som vedrører vår bransje. For å gi nødvendig tyngde samarbeider VKE med søsterorganisasjoner i de øvrige nordiske land.
VKE representerer bransjen overfor Norske myndigheter for å bidra til at rammebetingelser gis en hensiktsmessig innretning. Deltakelse i relevante standardiseringsaktiviteter og internasjonale kontakter gir VKE gode muligheter for å påvirke fremtidige rammevilkår i Norge.