Hvem blir beste kvinne i kulde 2025?
AREA gjentar nok en gang konkurransen «Women in Cooling» i 2025 i partnerskap med World Refrigeration Day. Formålet med konkurransen er å fremme kvinners posisjon i kuldebransjen.
AREA gjentar nok en gang konkurransen «Women in Cooling» i 2025 i partnerskap med World Refrigeration Day. Formålet med konkurransen er å fremme kvinners posisjon i kuldebransjen.
For å delta i konkurransen må du ta en video av arbeidet du utfører og vise frem hvordan en vanlig arbeidshverdag er for deg.
– Her får du sjansen til å vise deg som rollemodell, fagperson og regissør. Dette er din mulighet til å vise verden hvordan kvinner i kuldebransjen jobber, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.
Hvordan deltar du?
For å delta, må du ta en video som viser arbeidsdagen din innen kuldebransjen. Send inn videoen via AREA sin Facebook-side og bli med i kampen om å bli den beste representanten for kvinners innsats i kuldebransjen.
Nytt av året er at det er deles ut pris i to forskjellige kategorier, en for kuldeteknikere som jobber ute i felt og en for ingeniører som jobber med design og utforming av kulde- og varmepumpesystemer. Det vil deles ut priser til de tre beste i hver kategori.
1. plass får 1 000 € og et trofé.
2. plass for 500 € og et trofé.
3. plass får et trofé.
Førstepremievinnerne i begge kategorier vil også bli invitert til UNEP-IIP-AREA-CSG 21st European Conference i Milano 12.– 13. juni 2025. De får sponset flytur, hotell, deltagelse på konferansen og gallamiddagen av AREA og den italienske foreningen ATF.
Konkurranseregler
For å delta må du være medlem av eller ansatt i en bedrift som er representert av en AREAs medlemsorganisasjoner, for eksempel VKE.
Innholdskrav i videoen:
Videoen må ikke vare mer enn 10 minutter.
Lyd og bilde må være tydelig, selv om det er filmet med en smarttelefon.
Alle språk blant AREAs medlemmer kan benyttes.
Videoen må ikke inneholde musikk eller annet som bryter med regler for opphavsrett.
For design og utforming av et anlegg ønsker man at deltageren skal vise frem en typisk arbeidshverdag. F.eks. designe et anlegg og snakke om hvilke valg man har gjort. Dette kan gjerne kombineres ved å vise det endelige resultatet av designet..
Ved utførelse av arbeid på et anlegg så vil følgende arbeidsoppgaver være aktuelle:
Installasjon
Igangkjøring
Lekkasjekontroll
Tømming av kuldemedium
Fylling av kuldemedium
Hardlodding
Reparasjon
Videoen vil evalueres etter følgende kriterier:
Forklaring på oppgaven som blir utført
Bruk av nødvendig utstyr og/eller verktøy
Sikkerhet, HMS og miljøpåvirkning
Husk fristen! Send inn videoen din til AREA via Facebook-siden deres innen midnatt mandag 19. mai 2025.
Alle innsendte videoer vil vurderes av sekretariatet i World Refrigeration Day, AREAs styre, AREAs arbeidsgruppe Human Resources og AREAs representanter til INWIC (International Women in Cooling).
VKE støtter norske deltagere
– VKE ønsker gjerne flere norske deltagere i denne konkurransen og ønsker gjerne å støtte deltagere med å få produsert og tekstet videoen sin, avslutter Espen Rønning.
Ta kontakt med Espen Rønning på espen@vke.no dersom du er interessert i å delta og ønsker litt hjelp til videoen.
VKE-konferansen 2025 og årsmøtet går av stabelen tirsdag 6. mai på Næringslivets hus i Oslo. Vi gir deg et variert og spennende program som setter fokus på hvordan ventilasjon, kulde og varmepumpebransjen kan ta ut enøkpotensialet og samtidig opprettholde et godt inneklima med minimale klima- og miljøbelastninger.
VVS-installasjoner er både godt gjemt i bygningskroppen og utelatt i klimagassregnskapet. Gjennom forskningsprosjektet Grønn VVS har det kommet frem at at VVS står for betydelige større utslipp enn man har trodd. Avslutningsseminaret for forskningsprosjektet "Grønn VVS" markerte en vellykket lansering av en veileder til kutt i utslipp for VVS-installasjoner i bygg.
Ventilasjonsforum arrangerer Inneklima-, energi- og ventilasjonskonferansen 2025 den 30. januar på Ambassaden i Henriks Ibsens gate 48, Oslo. Her møter du VKE som vil snakke om de nye kontraktstandardene, NS 8411 og NS 8412 for byggevarer og VVS-produkter. Besøk oss også på standen i utstillingsområdet!
Onsdag 18. desember signerte regjeringen en ny styringsavtale med Enova, som trer i kraft fra 1. januar 2025 og gjelder ut 2028. Den nye avtalen understreker den nære sammenhengen mellom energi og klima.
Regjeringen fortsetter sin opptrapping av CO₂-avgiften. Fra 1. januar 2025 vil avgiften øke med nesten 20 prosent. Avgiften på HFK-gasser er låst til CO₂-avgiften, så den vil øke forholdsmessig for de ulike HFK-ene.
Enova fortsetter sin satsing på varmesentraler som utnytter fornybare energikilder, med oppdaterte støttesatser for nye søknader fra høsten 2024. En særlig nyhet er den økte støtten til varmepumper som bruker naturlig kuldemedium, en teknologi som både er miljøvennlig og energieffektiv.