Loddeprøve for f-gass-sertifikat kategori I og II

Loddeprøve er obligatorisk på den praktiske eksamen f-gass kategori I og II.

Skal du ta f-gass-sertifikat innen kategori I eller kategori II må du dokumentere at du kan lodde permanente, tette sammenføyninger i kulde- og varmepumpesystemer. Det er derfor obligatorisk med loddeprøve på den praktiske eksamen for f-gass-sertifikat kategori I og II.

Fra 2022 ble det obligatorisk loddeprøve, noe som brakte den norske sertifiseringen på linje med sertifiseringskravet f-gassforordningen.

Krav og vilkår for sertifisering
Isovator er nasjonalt sertifiseringsorgan iht. f-gassforordningen som beskrevet i produktforskriftens kap. 6a 'Regulering av fluorholdige stoffer'. Forordningen setter minstekrav og vilkår for sertifisering av personer. Den obligatorisk loddeprøven i kategori II ble innført i 2022 for å vurdere om kandidaten har den nødvendige kompetansen til å lodde lekkasjefrie sammenføyninger på metallrør, rørledninger og komponenter som kan brukes i kulde-, klima- eller varmepumpeanlegg.

Hva er hardlodding?
Hardlodding (også kalt slaglodding og kapillarlodding) er loddemetoden som benyttes av kulde- og varmepumpemontører for å lage permanente sammenføyninger. Dette er en operasjon der rørene som skal loddes, varmes opp til en temperatur høyere enn 450 °C og tilføres et tilsatsmateriale. Hardlodding utføres med åpen flamme fra gassbrenner med en gassblanding av acetylen og oksygen og gjerne med egnet dekkgass og bakgass.

Nødvendig kompetanse
De som skal utføre permanente sammenføyinger på kulde- og varmepumper må være kjent med gjeldende regelverk knyttet til HMS. Forskrift om trykkpåkjent utstyr (FTPU) stiller krav om hardloddesertifikat for den som utfører hardlodding på sammenføyninger i kategori II eller høyere.

Det er ikke krav til sertifikat på sammenføyninger i kategori I etter FTPU selv om sammenstillinger er i kategori II (dette har ingenting med kategoriene i f-gass-sertifikatet å gjøre). Det er derfor aldri krav til sertifikat på hardlodding av DN 25 rør eller mindre.

Komponentene i de fleste serieproduserte kuldeanlegg og varmepumper til privathusholdning og storkjøkken er i kategori I eller lavere og det er ikke krav om hardloddesertifikat. Men det er likevel krav om nødvendig kompetanse på hardlodding og varme arbeider.

Personer som utfører hardlodding må også ha kunnskap om hvilke legeringer som kan benyttes som tilsatsmaterialer med aktuelle med kuldemedier og smøremidler. Dette er et krav i kuldestandarden NS-EN 378.

Hva med hardloddesertifikat?
Lodding på nytt trykkpåkjent utstyr (væskeutskiller, oljeutskiller, ventiler, rør, etc.) i kategori I og II skal utføres av en person med hardloddesertifikat godkjent av en kompetent tredjepart. Hardloddesertifikat er gyldig i 5 år så lenge kravene i standarden NS-EN ISO 13585:2024 er oppfylt. VKE har utarbeidet en veiledning som gir svar på når det er krav til hardloddesertifikat ved lodding på komponenter i kuldeanlegg og varmepumper. Veiledningen finner du her.

Varme arbeider
Varme arbeider omfatter bruk av åpen flamme, varmlufts-, sveise-, skjære- og/eller slipeutstyr, dvs. arbeidsoppgaver som kan medføre brann. Alle som utøver varme arbeider må ha godkjent sertifikat for varme arbeider. VKE har inngått rammeavtale med Trainor og Kiwa som gir medlemsbedrifter rabatt på kurs i varme arbeider som er godkjent av Brannvernforeningen, gyldig i 5 år og oppfyller myndighetenes krav. Les mer om medlemsfordlerne her.

Slik er hardloddeprøven
Til nå har prøving av loddeferdigheter bare blitt gjort for f-gass kategori I. Denne prøven har gått ut på å:

  • vise bruk av gassdrevet loddeapparat (tenne og regulere flamme) lodde et rørstykke
  •  trykkteste det til 10 bar for å vise at loddingen er tett

Hardloddekurs
Varmepumpeforeningen har utviklet et dagskurs for de som ikke har kompetanse på hardlodding og varme arbeider, eller erfaring med dette.

– Vi har mange på våre kurs som ikke har bakgrunn fra kjølebransjen. Hvis du ikke kan dokumentere at du har kompetanse på hardlodding, må du ta hardloddekurs i forkant av våre f-gasskurs, opplyser kursansvarlig Einar Gulbrandsen.

Kravet til loddeprøve har ikke tilbakevirkende kraft. Endringen påvirker bare de som tar f-gass-sertifikat for første gang.

NOVAP arrangerer hardloddekurs og VKE-medlemmer får rabatt på disse kursene, husk å oppgi at du er ansatt i en bedrift som er VKE-medlem ved kurspåmelding.

Flere nyheter

  1. |

    AREA Vision 2030

    AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.

  2. |

    Lys i sikte for klimamarkedet

    VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: