I de tidligste utkastene til opplæringsforskriften var det sådd tvil om dagens opplæringskontor ville beholde den rollen de har hatt i opplæringsløpet. Lærlingekontrakten skulle signeres direkte med bedrift, opplæringskontoret ville ikke kunne gir undervisning og en eventuell avtale med bedrift og opplæringskontor måtte gjøres utenom opplæringsløpet.
– Heldigvis har regjeringen fått direktoratet til å snu på punktet, etter veldig mye hardt arbeid av spesielt NHO Byggenæringen, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.
Opplæringskontorene har en spesiell rolle i byggenæringen og den store majoriteten av lærlingene har vært tilknyttet et opplæringskontor. Derfor har det vært spesielt viktig for bransjen å beholde opplæringskontorene slik de har fungert i dag.
Krav til vedtekter
Det har blitt en innstramming på hvordan et opplæringskontor skal organiseres. Det er kommet krav til vedtekter, registrering i enhetsregisteret og styresammensetning. Fylkeskommunen er også pålagt å godkjenne opplæringskontoret på lik linje som en opplæringsbedrift, noe de også gjorde tidligere.
– Vi mener dette kun styrker opplæringskontorene og vil få luket vekk noen av de litt mer useriøse aktørene, fortsetter Espen Rønning. Opplæringskontoret Kulvent er heldigvis godt rustet til å imøtekomme disse endringene.
Fag- og yrkesopplæring i forskriften
I tillegg til rollen til opplæringskontoret regulerer også forskriften store deler av organiseringen av fag- og yrkesopplæring på videregående skole. Noe av det man finner i forskriften er:
- Godskriving av gjennomgått opplæring eller praksis dersom man ønsker å ta fagbrev som praksiskandidat eller ønsker å benytte retten til yrkesfaglig rekvalifisering
- Krav til godkjenning av lærebedrifter
- Sammensetning av samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY)
- Rollen og oppgaven til yrkesopplæringsnemndene
- Formidling av læreplasser
- Organisering av fagprøver og prøvenemnder
Forskriften er nå publisert på Lovdata.