Avgiften på HFK-gasser øker igjen
1. januar økte avgiften på HFK gasser igjen, i tråd med forslaget i statsbudsjettet. Den planlagte opptrappingen av CO2-avgiften fortsetter, og denne gangen er økningen på over 23 prosent.
1. januar økte avgiften på HFK gasser igjen, i tråd med forslaget i statsbudsjettet. Den planlagte opptrappingen av CO2-avgiften fortsetter, og denne gangen er økningen på over 23 prosent.
En planlagt økning
Siden Solberg-regjeringen la frem sin klimamelding i 2020 har CO2-avgiften steget jevnt og trutt, målsetningen i klimameldingen var at avgiften skal være 2 000 kr per tonn CO2-ekvivalent innen 2030. Avgiften har i denne omgang økt fra 952 til 1 176 kroner per tonn CO2-ekvivalent.
– Mest sannsynlig vil denne avgiften stige jevnt frem mot 2030, så dette kan man bare legge inn i fremtidige planer, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.
CO2-avgift og kuldemedier
– CO2-avgiften er nok noe man først og fremst forbinder med utslipp i forbindelse med forbrenning av fossile brensler, men det er den samme satsen som benyttes for alle klimagasser, sier Espen Rønning.
Hydrofluorkarboner er sterke klimagasser, fordi de har en svært lang levetid i atmosfæren. I rapportene til FNs klimapanel er denne klimapåvirkningen tallfestet ved at kuldemediene får en verdi for globalt oppvarmingspotensial (GWP). GWP-verdiene som benyttes for å beregne CO2-avgiften er hentet fra den femte hovedrapporten til det internasjonale klimapanelet. For kuldemedier kan disse finnes i Skatteetatens "Kodeveileder for særavgifter".
Tabellen under viser noen kuldemedier med GWP og størrelsen på CO2-avgift fra 1. januar 2024.
Kuldemedium | GWP | CO2-avgift (kroner per kg kuldemedium) |
R-32 | 677 | 796,2 |
R-134a | 1300 | 1 528,8 |
R-410A | 1923,5 | 2 262,0 |
R-513A | 572 | 672,7 |
I tillegg til CO2-avgiften kommer også prisen på selve kuldemediet og mva.
Et regelverk i endring
– Kuldebransjen står foran et stort skifte når det gjelder kuldemedier, så det er viktig at vi som bransje gir gode anbefalinger til kundene våre. Noen kuldemedier vil bli forbudt, mens prisene på andre kuldemedier vil stige etter hvert det blir færre kvoter i markedet, fortsetter Espen Rønning. Dette kommer i tillegg til at avgiftene fortsetter å øke.
VKE vil anbefale alle våre medlemsbedrifter og andre aktører i bransjen å ta hensyn til pris- og avgiftsøkningene når de veileder sine kunder om rehabilitering av gamle anlegg og investering i nye anlegg. Bransjen må levere klimavennlige og fremtidssikre anlegg, avslutter Espen Rønning.
Du kan lese mer om kuldemedier- og f-gass her: https://www.vke.no/kuldemedier-og-f-gass/
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.