VKE inn i styret i AREA

Vårens generalforsamling i AREA ble avholdt i 13. mai i Athen, der ble det valgt et nytt styre og ny generalsekretær. Coen van de Sande ble valgt som ny president og Espen Rønning ble valgt inn i styret.
Vårens generalforsamling i AREA ble avholdt i 13. mai i Athen, der ble det valgt et nytt styre og ny generalsekretær. Coen van de Sande ble valgt som ny president og Espen Rønning ble valgt inn i styret.
Generalforsamling
AREA er den europeiske bransjeorganisasjonen for entreprenører som arbeider med kuldeanlegg, klimakjøling og varmepumper, den avholder to årlige generalforsamlinger. Valg til nytt styre skjer på vårsamlingen. Et styremedlem blir valgt for to år og kan sitte i maksimalt fire år i den innvalgte posisjonen, tidligere president Marco Buoni går av som leder etter å ha nådd denne grensen. Under Marco Buonis ledelse har AREA vokst frem som en viktig internasjonal aktør i bransjen. Blant annet har AREA i tett samarbeid med UNEP utviklet et kurs for kuldeteknikere innen alternative kuldemedier spesielt beregnet til bruk i lavinntektsland. Han har også hatt en viktig rolle i opprettelsen av U3-ARC, foreningen for aktører innen kulde i Afrika, etter modell av AREA.
Det nye styret er:
Ny generalsekretær
Den tidligere generalsekretæren, Olivier Janin, har tatt over ledelsen av Orgalim og må derfor tre av som generalsekretær for AREA. Olivier Janin har vært generalsekretær for AREA i 14 år, og har spilt en viktig rolle i at AREA har vokst til den organisasjonen den er i dag. Ny generalsekretær for AREA er Claire Grossmann.
AREA holder til i Brüssel og er samlokalisert i Orgalim. Orgalim er den europeiske bransjeorganisasjonen for industri, hvor Norsk Industri er medlem.
Mye diskusjoner om ny f-gassforordning
Mye av tiden på møtet i Athen ble brukt til å diskutere det nye forslaget til f-gassforordning som EU-kommisjonen har lagt frem.
– Siden Norge ikke er medlem av EU så har vi liten mulighet til å påvirke dette regelverket nasjonalt, derfor er medlemskap i foreninger som AREA veldig viktig for oss, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE. Jeg ser frem til å jobbe enda tettere på AREA som en del av styret og være med på å utvikle regelverket for kuldebransjen i EU og Norge.
Søkertallene viser at for yrkesfag har andelen søkere aldri vært høyere, med en andel på hele 54 %. Men søkertallene til vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har dessverre en liten nedgang på 7,5 % i antall søkere.
Den 18. mars kom Riksrevisjonen med hard kritikk av den norske strømpolitikken. Energidepartementet har ikke tatt grep for å sikre nok kapasitet, og den samlede reguleringen bidrar ikke til at investeringer blir gjort i tide.
Et av de viktigste bidragene for å redusere klimagassutslipp er å benytte kvalitetsprodukter med lang forventet levetid. Nå har Standard Norge utgitt en veiledning med verdier for forventede vedlikeholdsintervaller og levetider til bruk i klimagassberegninger.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs 17. oktober for praksiskandidater i ventilasjonsteknikkfaget.
VKE-konferansen 2025 og årsmøtet går av stabelen tirsdag 6. mai på Ambassaden i Oslo. Vi gir deg et variert og spennende program som setter fokus på hvordan ventilasjon, kulde og varmepumpebransjen kan ta ut enøkpotensialet og samtidig opprettholde et godt inneklima med minimale klima- og miljøbelastninger.
Sammen med Norsk Varmepumpeforening og Norsk Kjøleteknisk forening har VKE fått utarbeidet et posisjonsnotat om den kommende revisjonen av standarden EN 378 - Kuldeanlegg og varmepumper - Sikkerhets- og miljøkrav.