Spydspiss innen CO2 i Vestfold

Publisert

VKE på bedriftsbesøk hos IAC Vestcold, Jan H. Eriksen og Espen Rønning.

IAC Vestcold er en solid kuldeentreprenør i Vestfold som arbeider spesielt mot kuldemarkedet innen butikk og prosesskjøling. Bedriften ledes av Jan Harald Eriksen og har i dag ca. 30 ansatte. Bedriften eies i dag av Viessmann.

Bedriften er lokalisert i landlige omgivelser i Stokke i Vestfold. En vakker junidag med 26 °C i skyggen er det lite som viser den store aktiviteten og tempoet som bedriften har med ferdigstillelse av store oppdrag nå som kjølesesongen er på topp.

Fagkompetanse og bærekraft
– En nøkkel til suksess har vært langsiktig satsing på fagkompetanse og bærekraftige løsninger sier Jan Harald Eriksen, daglig leder i IAC Vestcold. Den store kuldemediediskusjonen er et tilbakelagt stadiet da det så å si er kun CO2 som benyttes som kuldemedium, både for kjøl og frys i butikker og i matforedlingsindustrien. Men bedriften jobber også med HFK/HFO-der det er nødvendig. IAC Vestcold er lærebedrift og har per i dag to lærlinger.

– Teknologiutviklingen innen CO2 har vært formidabel de siste ti årene sier Eriksen. Overgangen fra kuldedistribusjon med saltlake og glykol til DX-anlegg har redusert størrelsen og forbedret anleggene, og investeringskostnadene er betydelig redusert.

Små marginer
– Det er et tøft marked med små marginer som gjør at prosjektene må planlegges og gjennomføres så effektivt og raskt som mulig, sier Eriksen. Det skal ikke store uforutsette hendelser eller endringer til før lønnsomheten i et prosjekt forsvinner. Men kravstore kunder er bra og dette har ledet til en meget profesjonell bransje der de seriøse har vunnet frem med den beste teknologien og løsningene.

Nyttig å være VKE-medlem
– IAC Vestcold har stor nytte av å være VKE-medlem og den informasjonen som foreningen kommer med. Gjennom medlemskap bidrar også vi til å løfte bransjen. Uten en sterk og målrettet bransjeforening ville nok rammetingelsene for bransjen vært betydelig dårligere – både innen rekruttering, lovverk og fagutdanningen, sier Eriksen.

– Det er viktig for VKE å arbeide for fremtidig lovpålagte kompetansekrav i kuldebransjen. En innstramming av hvem som kan jobbe med farlige stoffer, som brannfarlige og giftige kuldemedier og kuldemedier under høyt trykk, er viktig for en ytterligere profesjonalisering av bransjen, avslutter Espen Rønning, fagsjef kulde i VKE.

Flere nyheter

  1. |

    AREA Vision 2030

    AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.

  2. |

    Lys i sikte for klimamarkedet

    VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: