Læreplaner for kuldemontør og ventilasjonstekniker på høring
Nå er forslagene til læreplaner for kuldemontør og ventilasjonstekniker på høring med frist 15. november. Ventilasjonsteknikkfaget blir et eget lærefag i videregående opplæring fra 2021.
Nå er forslagene til læreplaner for kuldemontør og ventilasjonstekniker på høring med frist 15. november. Ventilasjonsteknikkfaget blir et eget lærefag i videregående opplæring fra 2021.
Læreplangruppen for VKE-fagene i Vg2 ble ledet av Henning Friis i Luftkvalitet AS og læreplangruppen for Vg3 kulde og varmepumpemontørfaget ble ledet av Pål Haukeland i Therma Bergen AS og Henning Friis leder arbeidet med Vg3 ventilasjonsteknikkfaget.
Aktiv deltakelse fra VKE
Læreplangruppene har med stor deltagelse fra VKE-bedrifter jobbet for at kompetansemålene i læreplanene svarer til bransjen behov og forventninger til fremtidens fagarbeidere på kulde og ventilasjon, i tråd med fagfornyelsen. En av endringene er at helse, miljø og sikkerhet er i større grad vektlagt enn tidligere. Spesielt viktig har det vært å få inn kompetansemål knyttet til elsikkerhet og arbeid på maskiner i henhold til maskinforskriften.
Hva er nytt
Nytt for læreplanen er at Vg2 inneholder kompetansemål for det nye programfaget ventilasjonsteknikk i tillegg til kulde- og varmepumpeteknikk. Dette betyr at elevene som velger kulde- og varmepumpemontørfaget i Vg3 også får kunnskap innen ventilasjonsteknikk og at elevene som velger Ventilasjonsteknikerfaget i Vg3 får kunnskap i kulde- og varmepumpeteknikk. Utdanningsdirektoratet har reist spørsmål om faget i Vg2 bør bytte navn fra ventilasjon- og kuldeteknikk slik det er blitt vedtatt i tilbudsstrukturen til kulde- og ventilasjonsteknikk.
Et av spørsmålene i høringen går på om læreplanen har et realistisk omfang ut fra årstimetallet. For å sørge for at elevene får nok fordypningskunnskap i Vg2 vil skolen kunne ta i bruk timer i yrkesfaglig fordypning (YFF) slik at elevene får den nødvendige teorien innenfor enten kulde eller ventilasjon fra læreplanmål i Vg3. Begge sluttkompetansene, Ventilasjonstekniker og Kulde- og varmepumpemontør vil gi kompetanse på alle spenningsnivåer på maskin. Sluttkompetansene er basert på to år i skole og to år opplæring i bedrift.
Læreplanen for Vg3 kulde- og varmepumpemontørfaget er ennå ikke klar og kommer på høring i januar 2021.
Bærekraftig utvikling som tema
Hensynet til helse, miljø og sikkerhet skal prege yrkesutøvelsen. Innen kulde- og ventilasjonsteknikk handler det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling om tilpassede systemløsninger for effektiv energi- og ressursbruk. Videre handler det om kulde- og ventilasjonssystemets miljøbelastning i et livsløpsperspektiv.
Elevene og lærlingene skal lære hvordan sikkerhet ligger til grunn for alle praktiske arbeidsoppgaver. Læreplanene vektlegger også hvordan den teknologiske utviklingen stiller krav til valg av verktøy, instrumenter og utstyr i utførelse av arbeidsoppdrag.
Kuldeutdanningen reddet med nytt lærefag
Kunnskapsdepartementet bestemte i 2015 at ingen Vg2-løp skal føre frem til kun ett fagbrev. VKE har lykkes i å redde kuldefaget som egen linje ved å innføre muligheten for å ta to fagbrev ved å velge Vg2 ventilasjon- og kuldeteknikk.
– Uten det nye ventilasjonsteknikkfaget, så hadde kuldeteknikk blitt lagt ned og inn under automatisering, sier Thor Lexow administrerende direktør i VKE.
Viktig med innspill
– Kvaliteten på utdanningen er avhengig av gode læreplaner og her er konstruktive høringsinnspill viktig, presiserer Lexow. Bransjen oppfordres til å sende høringssvar.
– Med de nye læreplanene vil bransjen få utdannet høyt kompetente fagarbeidere som imøtekommer fremtidens krav til miljø, sikkerhet og lønnsomhet, avslutter Lexow.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.