Utfordrer komfortligningen

Nye veier til godt termisk inneklima – eller blindgater og gjengrodde stier? Norsk Innemiljøorganisasjon inviterer til fagmøte onsdag 23. januar 2019.
Nye veier til godt termisk inneklima – eller blindgater og gjengrodde stier? Norsk Innemiljøorganisasjon inviterer til fagmøte onsdag 23. januar 2019.
"Komfortligningen" har i mange tiår vært styrende for prosjektering av termisk inneklima: at statiske forhold, termisk balanse med omgivelsene, lav lufthastighet og liten strålingsasymmetri er det som gir godt inneklima!
Forskning har vist at dette er et forenklet bilde, og enkelte byggeprosjekter har valgt å utfordre gjengse kriterier for inneklima – ofte for å redusere investeringskostnader, energi- og effektbehov – og kanskje av hensyn til brukerne.
Årets første fagmøte i Norsk Innemiljørganisasjon gir et innblikk i hvilken teoretisk kunnskap vi har på feltet, og presenterer prosjekter der man går utenom gjengse løsninger – og hvorfor man mener at dette går bra. Vi ser fram til et fagmøte med høy temperatur på flere enn en måte!
Tid: Onsdag 23. januar 2019 kl. 15:45 – 19:00
Sted: Multiconsult, auditoriet, Nedre Skøyen vei 2 0276 Oslo
Programmet laster du ned her.
Fagmøtet koster kr. 100,- for medlemmer av Norsk Innemiljøorganisasjon og kr. 200,- for ikke medlemmer. Gratis for studenter og bedriftsmedlemmer.
Påmelding innen 21. januar 2019 kl 9:00 til: sverre.holos@sintef.no.
Søkertallene viser at for yrkesfag har andelen søkere aldri vært høyere, med en andel på hele 54 %. Men søkertallene til vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har dessverre en liten nedgang på 7,5 % i antall søkere.
Den 18. mars kom Riksrevisjonen med hard kritikk av den norske strømpolitikken. Energidepartementet har ikke tatt grep for å sikre nok kapasitet, og den samlede reguleringen bidrar ikke til at investeringer blir gjort i tide.
Et av de viktigste bidragene for å redusere klimagassutslipp er å benytte kvalitetsprodukter med lang forventet levetid. Nå har Standard Norge utgitt en veiledning med verdier for forventede vedlikeholdsintervaller og levetider til bruk i klimagassberegninger.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs 17. oktober for praksiskandidater i ventilasjonsteknikkfaget.
VKE-konferansen 2025 og årsmøtet går av stabelen tirsdag 6. mai på Ambassaden i Oslo. Vi gir deg et variert og spennende program som setter fokus på hvordan ventilasjon, kulde og varmepumpebransjen kan ta ut enøkpotensialet og samtidig opprettholde et godt inneklima med minimale klima- og miljøbelastninger.
Sammen med Norsk Varmepumpeforening og Norsk Kjøleteknisk forening har VKE fått utarbeidet et posisjonsnotat om den kommende revisjonen av standarden EN 378 - Kuldeanlegg og varmepumper - Sikkerhets- og miljøkrav.