Dette bør du vite om revidert F-gass-forordning
Fem års gyldighet for F-gass-sertifikater innføres fra 1. juni 2020, og resertifisering blir mulig fra vår eller forsommer 2019.
Fem års gyldighet for F-gass-sertifikater innføres fra 1. juni 2020, og resertifisering blir mulig fra vår eller forsommer 2019.
Som vi opplyste i forrige nyhetsbrev, innføres tidsbegrensningen på fem år for F-gass- sertifikatene neste år. Dette er en konsekvens av at EUs reviderte f-gassforordning nå er tatt inn i norsk lovverk. Reglene finner du i produktforskriftens kapittel 6 a.
Enklere å fornye
Har du f-gass-sertifikat fra 1.juni 2015 eller tidligere, må du fornye det innen 1. juni neste år.
– Det vil bli etablert en noe forenklet sertifiseringsprosedyre for fornyelse av sertifikat, opplyser Miljødirektoratet på sine nettsider.
Direktoratet opplyser også at kompetansekravene for å få sertifikat blir litt endret. For å få sertifikat må du for eksempel kjenne til alternative teknologier for å redusere bruken av F-gasser.
Tidligst neste vår
Miljødirektoratet skal nå bestemme hvem som får oppgaven med å sertifisere etter den reviderte forordningen. Det vil ta tid å få sertifiseringsorgan og nytt opplegg på plass, inkludert opplegg for resertifisering.
– Det betyr at muligheten for sertifisering i henhold til revidert F-gass forordning og for resertifisering vil bli våren/forsommeren 2019, opplyser Miljødirektoratet. Må du fornye F-gass sertifikatet ditt, vil du dermed ha om lag et år på deg.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.