Dette bør du vite om revidert F-gass-forordning

Fem års gyldighet for F-gass-sertifikater innføres fra 1. juni 2020, og resertifisering blir mulig fra vår eller forsommer 2019.
Fem års gyldighet for F-gass-sertifikater innføres fra 1. juni 2020, og resertifisering blir mulig fra vår eller forsommer 2019.
Som vi opplyste i forrige nyhetsbrev, innføres tidsbegrensningen på fem år for F-gass- sertifikatene neste år. Dette er en konsekvens av at EUs reviderte f-gassforordning nå er tatt inn i norsk lovverk. Reglene finner du i produktforskriftens kapittel 6 a.
Enklere å fornye
Har du f-gass-sertifikat fra 1.juni 2015 eller tidligere, må du fornye det innen 1. juni neste år.
– Det vil bli etablert en noe forenklet sertifiseringsprosedyre for fornyelse av sertifikat, opplyser Miljødirektoratet på sine nettsider.
Direktoratet opplyser også at kompetansekravene for å få sertifikat blir litt endret. For å få sertifikat må du for eksempel kjenne til alternative teknologier for å redusere bruken av F-gasser.
Tidligst neste vår
Miljødirektoratet skal nå bestemme hvem som får oppgaven med å sertifisere etter den reviderte forordningen. Det vil ta tid å få sertifiseringsorgan og nytt opplegg på plass, inkludert opplegg for resertifisering.
– Det betyr at muligheten for sertifisering i henhold til revidert F-gass forordning og for resertifisering vil bli våren/forsommeren 2019, opplyser Miljødirektoratet. Må du fornye F-gass sertifikatet ditt, vil du dermed ha om lag et år på deg.
Søkertallene viser at for yrkesfag har andelen søkere aldri vært høyere, med en andel på hele 54 %. Men søkertallene til vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har dessverre en liten nedgang på 7,5 % i antall søkere.
Den 18. mars kom Riksrevisjonen med hard kritikk av den norske strømpolitikken. Energidepartementet har ikke tatt grep for å sikre nok kapasitet, og den samlede reguleringen bidrar ikke til at investeringer blir gjort i tide.
Et av de viktigste bidragene for å redusere klimagassutslipp er å benytte kvalitetsprodukter med lang forventet levetid. Nå har Standard Norge utgitt en veiledning med verdier for forventede vedlikeholdsintervaller og levetider til bruk i klimagassberegninger.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs 17. oktober for praksiskandidater i ventilasjonsteknikkfaget.
VKE-konferansen 2025 og årsmøtet går av stabelen tirsdag 6. mai på Ambassaden i Oslo. Vi gir deg et variert og spennende program som setter fokus på hvordan ventilasjon, kulde og varmepumpebransjen kan ta ut enøkpotensialet og samtidig opprettholde et godt inneklima med minimale klima- og miljøbelastninger.
Sammen med Norsk Varmepumpeforening og Norsk Kjøleteknisk forening har VKE fått utarbeidet et posisjonsnotat om den kommende revisjonen av standarden EN 378 - Kuldeanlegg og varmepumper - Sikkerhets- og miljøkrav.