Uheldig tidspunkt for å redusere Enova-støtte
Illustrasjon: Enova SF.
Men varmepumper er fortsatt meget lønnsomme tiltak, poengterer VKE.
Illustrasjon: Enova SF.
Men varmepumper er fortsatt meget lønnsomme tiltak, poengterer VKE.
Enova reduserer støttesatsene for flere energitiltak i boliger fra 1. juni. Det går særlig ut over varmepumper som kan erstatte oljefyr.
– At Enova halverer støtten til varmepumper midt i den heteste utskiftingsperioden og før forbudet mot fyring med mineralolje trer i kraft, er uheldig, mener administrerende direktør Thor Lexow i VKE. Støtten til væske-til-vann-varmepumper halveres til 10 000 kr, mens støtten til luft-til-vann-varmepumper og ventilasjonsvarmepumper halveres til 5 000 kr.
Fortsatt lønnsomme
– Det er heldigvis ingen dramatikk i dette, da varmepumper er meget lønnsomme tiltak. Dette viser også salgsstatistikken, poengterer Lexow. Enova gir fortsatt støtte til akkumulatortank (5000 kr), noe VKE mener alltid bør installeres i et vannbårent distribusjonssystem. De som erstatter oljefyr med varmepumper for vannbåren varme, kan få støtte til å fjerne oljefyr og oljetank (10 000 kr) ut 2019.
– Gode selgere av varmepumpeløsninger vil ikke ha store problemer med å sette opp en enkel investeringsanalyse som viser hvor lønnsomme varmepumper er, mener Lexow.
Bør fremme klimasmarte varmepumper
Han mener Enova godt kunne gi ekstra støtte til klimasmarte varmepumper.
– Løsninger med spesielt god SCOP og kuldemedier med lav GWP kunne få ekstra støtte. Slik kan man øke etterspørselen etter produkter man ønsker skal være fremtidens varmeløsninger, sier Lexow.
Kutt i støtten for balansert ventilasjon
Enova kutter også i støtten for å installere balansert ventilasjon. Fra 1. juni går maksimalt støttebeløp ned fra 20 000 kr til 15 000 kr.
– Jeg er mer bekymret for denne reduksjonen; det er et tiltak som bedrer inneklima og dreier seg om langt mer enn å spare energi, påpeker Lexow.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.