Dette bør du vite om risikovurdering

R32 krever rett verktøy og kompetanse hos installatøren. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
R32 er ikke lenger i samme risikoklasse som propan, og regnes derfor ikke som ekstremt brannfarlig – bare brannfarlig.
R32 krever rett verktøy og kompetanse hos installatøren. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
R32 er ikke lenger i samme risikoklasse som propan, og regnes derfor ikke som ekstremt brannfarlig – bare brannfarlig.
Som kuldemedium er R32 ganske likt 410A, som har vært dominerende i det norske markedet.
– Det har vært mange myter og mangel på fakta om R32, sier Stig Rath, fagdirektør Kulde i VKE. Han holdt innlegg om R32 og sikkerhet med brannfarlige kuldemedier under Varmepumpekonferansen i forrige uke. I år endres klassifiseringen av R32 fra ekstremt brannfarlig til bare brannfarlig i klassifisering og merking av kjemikalier (CLP-forordningen, revisjon 7).
Enklere risikovurdering
Den nye klassifiseringen skyldes først og fremst at
Sammenlignet med eksempelvis propan betyr det at du må vurdere langt færre antennelseskilder og potensielle hendelser.
– Det gjør risikovurderingen for R32 mye enklere, poengterer Rath.
Kan plasseres over alt
En av mytene om varmepumper med R32, er at innedelen må stå minst 1,8 m over gulvet – blant annet på grunn av fyllingsmengde. Hvis man tar hensyn til begrensninger i fyllingsmengde, kan man nå installere varmepumper med R32 nesten overalt.
– Nå har vi fått oppdatert standarden for varmepumper og der står beste praksis. Med utgangspunkt i standarden kan vi derfor plassere en slik varmepumpe over alt, sier Rath.
Kunnskap til å informere
Han mener bransjen i løpet av de siste fem årene har endret seg fra å være basert på frykt, usikkerhet og myter til å være faktabasert.
– Det står et klistremerke med symbolet for brannfarlig på varmepumpene, og vi må forvente at kundene spør om hva det innebærer, poengterer Rath. Med kunnskapen bransjen har i dag, kan den i større grad informere sluttbruker om disse kuldemediene.
– Nå handler det om at installatøren må være mer grundig med vakuumeringen enn før, og ha rett verktøy for å gjøre jobben, sier Rath.
Søkertallene viser at for yrkesfag har andelen søkere aldri vært høyere, med en andel på hele 54 %. Men søkertallene til vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har dessverre en liten nedgang på 7,5 % i antall søkere.
Den 18. mars kom Riksrevisjonen med hard kritikk av den norske strømpolitikken. Energidepartementet har ikke tatt grep for å sikre nok kapasitet, og den samlede reguleringen bidrar ikke til at investeringer blir gjort i tide.
Et av de viktigste bidragene for å redusere klimagassutslipp er å benytte kvalitetsprodukter med lang forventet levetid. Nå har Standard Norge utgitt en veiledning med verdier for forventede vedlikeholdsintervaller og levetider til bruk i klimagassberegninger.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTDE og VKE setter nå opp et nytt kurs 17. oktober for praksiskandidater i ventilasjonsteknikkfaget.
VKE-konferansen 2025 og årsmøtet går av stabelen tirsdag 6. mai på Ambassaden i Oslo. Vi gir deg et variert og spennende program som setter fokus på hvordan ventilasjon, kulde og varmepumpebransjen kan ta ut enøkpotensialet og samtidig opprettholde et godt inneklima med minimale klima- og miljøbelastninger.
Sammen med Norsk Varmepumpeforening og Norsk Kjøleteknisk forening har VKE fått utarbeidet et posisjonsnotat om den kommende revisjonen av standarden EN 378 - Kuldeanlegg og varmepumper - Sikkerhets- og miljøkrav.