Kuldebransjens første læreplassjeger
Læreplassjeger Thomas Bergersen har signert kontrakt med VKE.
Thomas Bergersen er leid inn som læreplassjeger av VKE for å skaffe flere læreplasser ute hos bedriftene.
Læreplassjeger Thomas Bergersen har signert kontrakt med VKE.
Thomas Bergersen er leid inn som læreplassjeger av VKE for å skaffe flere læreplasser ute hos bedriftene.
Til daglig er Bergersen er adjunkt og kuldelærer ved Ringsaker videregående skole. Han leder opplæringskontoret for kuldemontørlærlinger, og er medlem av prøvenemnden for Hedmark og Oppland.
– Det er uholdbart at bransjen ikke stiller med nok læreplasser. VKE har derfor leid inn Thomas for å skaffe flere læreplasser ute hos bedriftene, forteller Stig Rath, Fagdirektør Kulde.
I 2019 skal alle med
– Målet er at alle kvalifiserte søkere fra kullet våren 2019 skal få minst ett tilbud om læreplass, sier Bergersen. I tillegg er det et mål å rekruttere minimum ti nye lærebedrifter i 2019.
Han vil jobbe landsdekkende, men i første omgang begynner han med å kartlegge kuldeelever fra skolene rundt Oslofjorden. Her er det er flest elever med behov for læreplass, og for få bedrifter som tar inn lærlinger.
– Kulde- og varmepumpebedrifter som ønsker besøk må bare ta kontakt, oppfordrer Bergersen.
Læreplass er en kritisk faktor
Uten læreplass får eleven ikke fullført videregående og har i tillegg kastet bort to år av studieretten.
Dette var årsaken til at kuldelinjen i Bergen ble permanent nedlagt i 2010, og dette kan ramme flere skoler om bransjen ikke tar alvoret innover seg.
Mangel på kunnskap
Noen bedrifter skylder på manglende kunnskap om det å ha lærling som årsak til at de ikke tar inn noen.
– Her kan Thomas bidra; han vet alt om læreplanmål, hjelpemidler og systemer, og veileder gjerne både potensielle og etablerte lærebedrifter, sier Rath. Han fremholder at nøkkelen til suksess ligger hos faglig ansvarlig, og har mange nyttige tips for at jobben med lærlingen skal bli så enkel og effektiv som mulig.
Kamp om hodene
Noen bedrifter vet i det minste å kjenne sin besøkelsestid: Nå i februar har seks av femten elever på Ringsaker vgs allerede fått læreplass, og Johnson Controls reiser snart sammen med Therma på turné for å rekruttere lærlinger til industrikjøling.
– VKE håper flere bedrifter nå kaster seg inn i kampen om kuldeelevene, og viser nye søkere at det er mer enn nok læreplasser i kulde- og varmepumpebransjen, sier Rath.
VKE lærlingbrosjyre
Hvordan tar du inn lærlinger i din bedrift? VKE har laget en brosjyre som beskriver det. Den kan du laste ned fra våre nettsider.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.