Forrige uke var statsminister Erna Solberg på besøk hos PTG i Tromsø (tidligere Kuldeteknisk). Gründer og teknisk sjef Frode Berg fortalte statsministeren at den norske kjølebransjen har stort behov for kvalifisert arbeidskraft, blant annet for å sikre veksten i sjømatindustrien i Norge. – Vi har en voldsom økning på anlegg til fiskeri- og havbruksnæringen, og vi er nødt til å bygge opp kompetansen og rekruttere folk som kan betjene bransjen, understreker Berg. Han mener det er behov for å styrke utdanningen til norsk kjølebransje både på videregående skole og høyere nivå.
Krafttak fra bransjen ga søkerrekord
I 2017 ble linjen for kulde- og varmepumpemontørfaget ved Tromsø Skolested Rambergan (tidligere Tromsø Maritime skole) lagt ned på grunn av lave søkertall. I 2018 tok kulde- og kjølebransjen i Tromsø et skikkelig krafttak for å informere ungdommene om mulighetene innen bransjen, og på under ett år snudde situasjonen seg på hodet med søkerrekord på linjen. – Det var resultat av et fantastisk samarbeid mellom bedriftene i bransjen, med Tromsø Skolested Rambergan, fylkesråden for utdanning i Troms, de videregående skolene i distriktet, og - ikke minst - alle ungdommene som har vært åpne og nysgjerrige på det vi driver med, sier Berg.
Trenger videregående opplæring i regionen
Han understreker at det for næringslivet sin del er svært viktig det å opprettholde et tilbud for videregående opplæring i kulde- og varmepumpeteknikk i Troms og Finnmark. – Bedriftene står klare med lærlingkontraktene når elevene går ut av skolen, poengterer Berg. Både befolkningsvekst globalt og behovet for sunnere proteiner driver sjømatmarkedet. – Det fører med seg et økende behov for effektive kjøle- og fryseløsninger både på land og til havs. Energi er også en betydelig råvare, og vår samlede ekspertise på energieffektivisering kan bidra til betydelige kostnads- og utslippsreduksjoner, sier Berg.