Nye krav til energiklasser for luftfilter
Illustrasjon av energimerke for luftfiltre, kilde: Eurovent.
Eurovent har fornyet sine energi- og effektivitetsklasser for luftfilter. Den beste klassen A+ henger høyt.
Illustrasjon av energimerke for luftfiltre, kilde: Eurovent.
Eurovent har fornyet sine energi- og effektivitetsklasser for luftfilter. Den beste klassen A+ henger høyt.
Den nye energiklassifiseringen er basert på ISO-standarden 16890 som kom i 2016. Etter en tre års overgangsperiode har Eurovent nå fornyet klassene både for filtreringskapasitet og energieffektivitet.
Bakgrunnen er at den nye standarden tester filtreringsevnen med et annet teststøv enn den gamle standarden. Det nye teststøvet ligner mer på den sammensetningen av partikler man finner i uteluft, og gjør at støvmengden i filtrene blir høyere. Dermed blir det annerledes midlere trykkfall, som er grunnlaget for å beregne energiforbruk.
Grensene mellom de ulike energiklassene er skjerpet, og energibruk i kWh/år er noe endret. Bare et fåtall produkter skal ende i de aller beste energi-klassene. Andelen av filtre i markedet fordelt på de enkelte energiklassene er vist i prosent:
A+ < 1 %
A < 5 %
B < 15 %
C < 30 %
D-E < 49 %
– Siden produktene har blitt mye bedre de siste årene, kommer mange luftfilter til å få en dårligere bokstav med den nye klassifiseringen, opplyser Svensk Ventilation på sine nettsider.
Klassifiseringen vil bli revidert på nytt om tre år.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.