Markedet for utskifting av luft-til-luft-varmepumper vokser kraftig, og Prognosesenteret forventer at det vil bli flere utskiftinger enn nye installasjoner i 2022. Dermed skal et stort antall varmepumper med HFK-gass demonteres i tida framover.
– Vi er opptatt at både gassen og varmepumpene blir trygt håndtert og godt tatt vare på slik at mest mulig kan gjenbrukes, understreker Rannveig Ravnanger Landet, direktør i Byggenæringens Landsforening og leder av NHP-nettverket (nettverk for gjennomføring av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall).
Ta ut gassen tidligst mulig
Filmen oppfordrer forbrukere til å kontakte F-gass-sertifiserte installatører når varmepumpa skal byttes ut.
– Gassen tappes forsvarlig og resten av varmepumpa skal leveres inn i el-retursystemet. Da kan flest mulig av komponentene gjenbrukes eller gjenvinnes og fortsatt gjøre nytte, sier Landet.
Statlig refusjon for brukt F-gass utgjør ca. 1100 kr per luft-til-luft-varmepumpe, men du må betale et behandlingsgebyr for å levere hos avfallsmottak.
Inn i sirkulærøkonomien
– Gassen tappes forsvarlig og resten av varmepumpa skal leveres inn i el-retursystemet. Da kan flest mulig av komponentene gjenbrukes eller gjenvinnes og fortsatt gjøre nytte, sier Landet. Varmepumper inneholder blant annet kobber som det er viktig å gjenvinne.
Filmen og brosjyren om å bytte varmepumper er laget av NHP-nettverket i samarbeid med Norsk forening for farlig avfall, Norsk Varmepumpeforening, VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, Miljødirektoratet, Stiftelsen Returgass, Renas og Direktoratet for byggkvalitet.
Last ned brosjyren her:
Norsk: NHP-brosjyre-v1.0-nor.pdf
Engelsk: NHP-brosjyre-v1.0-eng.pdf