Ny lab for byggautomasjon på Saltdal videregående

Fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen og nestleder i elevrådet Ida Erikstad Nilsen. Foto: Trond-Erlend Willassen.

Fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen og nestleder i elevrådet Ida Erikstad Nilsen klippet torsdag snoren for den nye byggautomasjons-laben på Saltdal videregående skole.

– Det er veldig gledelig å kunne være med på åpningen av dette tilbudet, som Saltdal videregående skole er alene om i Nordland. Nå får elevene oppdatert kunnskap på feltet byggautomasjon, som vil gjøre dem bedre rustet til å møte yrkeslivet. Fagfeltet er i sterk vekst og det er veldig gledelig at næringslivet selv har bidratt med kunnskap og kompetanse for å få til dette tilbudet, sier fungerende fylkesordfører Knut Petter Torgersen. Han legger til at utdanningsavdelingen har bidratt med 840 00 kroner i utstyrsmidler til de videregående skolene, for å få realisert prosjektet.

Testrigg
Faglærer Gunnar Johansen forklarer hvordan byggautomasjonslaben funker:

– Kort fortalt er det en testrigg for styring av varme og ventilasjon i bygg. Selve utstyret med sine styringenheter står i en egen etasje, mens vi har bygd en leillighet under, hvor elevene får øvd seg på planlegging og montering av varme- og ventilasjonsanlegg i bygg. Her ligger det an til at elevene kan få god kunnskap i alle deler av faget, sier han.

Leilligheten skal også fungere som fagprøve-lokale for lærlingene.

Åpen dør for bedrifter
Johansen understreker at laben ikke bare kommer elevene til gode.

– Bedrifter og fagmiljø er også velkommen hvis de ønsker å bruke den til produkttesting eller gjennomføre samarbeidsprosjekt med oss. Vi er ellers veldig glad og takknemlig for hjelp fra næringslivet i arbeidet med å realisere labben, blant annet fra ESAVE som har delt av sin kompetanse for å få dette til.

Bidrag til grønt skifte
Rektor ved Saltdal videregående skole Trine Kristensen sa under sin åpningstale at skolen over år har jobbet med å få en tilpasning av utdanningstilbudet Automasjon vg2 og vg3 mot nettopp faget byggautomasjon. Det har de gjort for å gjøre skolen mest mulig fremtidsrettet. Fra neste år vil ventilasjonsteknikker bli et eget fag inne videregående opplæring i Norge.

-Den fagkunnskapen vi nå kan tilby blir mer og mer etterspurt. I et samfunn der kravene til energieffektivitet, energistyring og minst mulig energiavtrykk blir stadig viktigere, kan utdanningen her på Saltdal videregående innen byggautomasjon bidra til det grønne skiftet i Nordland, sier Kristensen.

– Look to Nordland
Administrerende direktør i bransjeforeningen VKE, Thor E. Lexow, var i en tale under åpningen full av lovord om satsingen på byggautomasjonslaben.

– Fagene knyttet til elektro er i sterk vekst og det vil bli behov for stadig flere lærlinger og fagarbeidere innen automatiserings-, kuldemontør- og ventilasjonsteknikkfaget. Her på Rognan har man nå bygd en flott arena som både elever, lærlinger og næringslivet vil ha stor felles nytte av i framtiden. Dette er et eksempel til etterfølgelse for resten av landet – her er det bare å si «Look to Nordland"!

Foto: Trond-Erlend Willassen

Flere nyheter

  1. |

    AREA Vision 2030

    AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.

  2. |

    Lys i sikte for klimamarkedet

    VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.

Påmelding nyhetsbrev

Påmelding til vårt nyhetsbrev

Avmeldingen er mottatt!

Skriv inn din e-post-adresse her: