Besto fagprøven på sitt første kuldeanlegg
En fornøyd Roland Lindenbeck foran kulderiggen.
– Dette er det første kuldeanlegget jeg har bygget fra scratch, sier Roland Lindenbeck, – så jeg er kjempestolt av å ha bestått!
En fornøyd Roland Lindenbeck foran kulderiggen.
– Dette er det første kuldeanlegget jeg har bygget fra scratch, sier Roland Lindenbeck, – så jeg er kjempestolt av å ha bestått!
Roland forteller at han var litt eplekjekk på hvor vanskelig fagprøven kunne være helt til en annen lærling fra ABK kom tilbake etter å ha strøket. Da ble han skikkelig nervøs, og begynte å trene iherdig etter arbeidstid og i helger for å være godt forberedt.
Rørlegger
Til daglig er Roland produktansvarlig for AIR-SEP FRENGER luftutskillere hos ABK AS, der han begynte i 2016. Men egentlig er han rørlegger av yrke og søkte seg i 2012 til Norge for å tjene bedre enn han gjorde i Tyskland.
– Men etter ni måneder fikk jeg slik kjærlighet til landet at jeg bestemte meg for å bli, og begynte på norskkurs, forteller han. Siden har Roland fullført KEM-linjen i Kongsberg, tatt teorikurset for kuldemontør på Moderne Kjøling, og kan altså fra nå av kalle seg kuldemontør med fagbrev.
Motivasjon
– Hvorfor bli faglært kuldemontør?
– Først og fremst handler det om interesse. Dernest har Daniel Kristensen, administrerende direktør i ABK, motivert meg masse ved alltid å ha tro på meg. Dessuten driver jo ABK med varmepumper, og da synes jeg det er viktig å kunne litt kuldeteknikk.
Tysk fagutdanning
– Du har også tatt noen kjølekurs ved Norddeutsche Kälte-Fachschule i Tyskland. Er det noen forskjell på tysk og norsk fagutdanning?
– Ja, absolutt. Jeg tror ikke vakuumering vektlegges like mye i de tyske kursene. Og så er fagprøven mer krevende, i Tyskland ville denne fagprøven vært for å ta Mesterbrev.
Enøktiltak utført av bygningseiere, både i private boliger og i næringsbygg kan medføre store besparelser for hele samfunnet. Strømkunder kan spare hele 22 - 23 mrd. kr. i året dersom vi oppnår 6,6 TWh ekstra reduksjon i strømforbruket fra 2030.
Kan du tenke deg å ta fagbrev som ventilasjonstekniker ved å være med på teoriforberedende kurs? OTD Akademiet og VKE setter nå opp et nytt kurs i november.
AREA har nylig publisert sitt strategidokument for de kommende årene, titulert "AREA Vision 2030". Strategidokumentet skuer inn i fremtiden for å se hvilke utfordringer kulde- og inneklimabransjen står ovenfor.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sendt ut forslag til endringer på forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen. Høringen har frist 11. desember.
EU publiserte nylig en helt ny sertifiseringsordning for arbeid med f-gass og naturlige kuldemedier gitt i f-gassforordningen. Sertifiseringsordningen er blitt vedtatt og vil føre til at de som jobber med naturlige kuldemedier og ikke bare f-gasser i dag også må sertifisere seg.
VKE har lagt frem høstens markedsrapport i samarbeid med Prognosesenteret. Et høyt rentenivå og høye byggekostnader gjør at vi venter fallende byggproduksjon i år, men i 2025 venter vi en kraftig vekst.