Fem enkle grep for å forbedre inneklima

Inneklima på helsa løs? Et godt inneklima er viktig for god helse. Med noen enkle grep kan du sikre deg et godt inneklima, enten du bor i en ny eller eldre bolig. Se tips fra NAAF - Norges Astma og Allergiforbund her. 

– Inneklima er viktig for helsen, trivselen og konsentrasjonen vår, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma og Allergiforbund. – Et dårlig inneklima kan bidra til sykdom og plager, selv blant friske mennesker.

Personer med astma og allergi er spesielt sårbare for et dårlig inneklima. Barn er også utsatt.  

Boligens lunger
Inneklima påvirkes blant annet av temperatur, luftkvalitet, innredning, støy og belysning. Derfor er det flere ting du kan gjøre for å sikre deg et godt inneklima. God ventilasjon kan gjøre stor forskjell. 

– Selv om de fleste av oss er innendørs 90 prosent av døgnet, er det lett å glemme inneklimaet, spesielt på hjemmebane. Det er i hjemmet at de vanligste inneklimaproblemene oppstår, sier Gustavsen. – Inneluften vår er ofte mer forurenset enn luften ute. Nyere boliger er også så tette at man må ha et godt ventilasjonsanlegg for å skifte ut luften, sier Gustavsen.

Fem enkle grep for å forbedre inneklimaet:

Møbler riktig! 
Støv er en inneklimasynder. Ikke ha for mange møbler, og ha møbler av materialer som ikke tiltrekker fibre. Legg leker og kosedyr i oppbevaringsbokser når de ikke brukes. Unngå vegg-til-vegg-tepper og åpne hylleløsninger. Hvis du skal pusse opp kjøkkenet eller garderoben, bør du sørge for at alle skapene går helt til taket. Da unngår du at det samler seg støv. 

Gå ut med søpla ofte 
Matsøppel og annet avfall kan avgi en del lukt. Det kan gjøre inneklimaet ditt dårligere, spesielt om du i tillegg har høy innetemperatur og dårlig luftsirkulasjon. 

Sjekk luftfilteret ditt! 
Ved jevne mellomrom bør du sjekke om ventilasjonsanlegget i boligen din fungerer som det skal. Hvis det har et filter bør du bytte det etter behov, og i hvert fall én gang i året. Hvis du har mulighet, bør du også bytte til EU7-filter. EU7 er et pollenfilter som stopper mikropartikler. 

Ikke bruk ventilasjonsanlegget som varmekilde
Avanserte ventilasjonsanlegg, som for eksempel balanserte ventilasjonsanlegg, lar deg stille inn temperaturen på luften som føres inn i boligen. Luften som kommer inn i boligen må ha lav temperatur, og bør ikke måle mer enn 19 grader. Hvis temperaturen stilles inn for høyt, vil den friske luften bli liggende under taket der du ikke får glede av den. 

Søk faghjelp og rådgivning
Usikker på hvordan du kan forbedre inneklimaet ditt? Hvis du vil ha flere tips til hvordan du kan tenke inneklima fra A til Å, kan Enova hjelpe deg. Hvis du ønsker mer informasjon eller råd om inneklima spesifikt, ta kontakt med NAAF.

– Tjue er bra for huet
Temperatur har også mye å si for inneklimaet vårt. Balansert temperatur gir et godt inneklima, og innetemperaturen bør derfor ikke være for høy.

– Innetemperaturen bør være rundt 20 grader i fyringssesongen. Det er fort gjort å venne seg til for høye temperaturer inne. Høye temperaturer kan øke avgassinger fra forskjellige materialer, inventar og utstyr. Det kan gi et gunstig miljø for muggsopp og støvmidd, noen ordentlige inneklimasyndere. Tjue er bra for huet, pleier vi å si, sier Gustavsen. – God energibruk er vanligvis også bra for helsa.

For best mulig inneklima bør du ha et varmesystem som gir deg muligheten til å justere temperaturen rom for rom i hjemmet ditt. Slike systemer kan installeres i både nye og eldre boliger. 

Les hele artikkelen på Enova.